Hírlevél

Nin

Nin Virtől 15 kilométerre, egy mindössze 500 méter széles homokpadon terül el. Ez a kis falu Horvátország egyik legősibb települése, a horvát történelem bölcsője. Az őskortól egészen a középkor végéig itt volt a dalmát tengerpart egyik legfontosabb kikötője, a kulturális és politikai élet központja. Immár 12 évszázada őrzi a régi Szent Kereszt templomocskát, a világ legkisebb székesegyházát. A mindössze 36 lépés hosszú templomocskát úgy építették meg, hogy elhelyezését az évközben megtett nap mozgásához alkalmazták, ezért a naptár- és az óra szerepét is betölti, ugyanakkor megtartotta az imaház feladatát is.


Hosszú történelme során Horvátországot először 879-ben ismerték el országként, mégpedig Ninben. VIII. János Pápa, látván, hogy a horvát nép mennyire hű a katolikus egyházhoz és Rómához, 879-ben három levelet küldött az új horvát uralkodónak, melyben áldását adja a horvátok országára és népére. Az első levél Branimir uralkodónak, a második Teodosie püspöknek, a harmadik, pedig az egyháznak és az összes horvát népnek szólt.
A plébániatemplom kincstára „Nin aranya és ezüstje”, a történelmi szigeten található, a Szent Anselmo plébániatemplom mellett. Itt őrzik a horvát egyház történelmének legrégebbi és legértékesebb ereklyéit.
A nini régiségek múzeuma a jelenlegi tárlat hét elkülönített teremben foglalja össze a Nin városának fejlődéséhez fűződő összes jelentős történelmi korszakokat, azzal, hogy mindegyik korszak több tematikus egységre lett felosztva régészeti tárgyak, tematikus és tárgyi leltárak, rekonstrukciók, látványtervek, fényképek, alaprajzok egy egyéb kísérő anyagok mellékelésével. A múzeumban két ősi horvát hajó rekonstrukciója is megtekinthető. Az első a Ninben felfedezett Condura Croatica, a másik, pedig egy liburniai hajó, a Serilia liburnica, amelyet a régi Aenona (Nin) kikötőjében találtak. Ma ott található a zatoni üdülőfalu.


A nini Sósparkban - Nin történelmének felfedezésén kívül- a tengeri só kitermelésének hagyományos és természetes módját is megismerhetjük. A só lepárló (Solana) bejáratánál található egy információs központ, ahol szakemberek vezetésével tájékozódhatunk a só gyártás múltjáról és módjáról, de sok mindent megtudhatunk a só feldolgozásáról is. Egyben többet is megtudhatunk a nini lagúna mocsaras élőhelyeiről és az ott fészkelő gazdag madárvilágáról. A nini só parkban gyártják a híres sóvirágot is, amely a magnézium és kalcium gazdag természetes forrása. A sóvirágot természetes úton állítják elő, stressz helyzetek kezelésénél ideális terápiának bizonyul, tekintettel hogy frissíti és revitalizálja a szervezetet.

Honlap készítés